Gougères - ptysie serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    3 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    0,75 szklanka
  • jajko

    3 szt
  • ser gouda

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym rondelku na dużym ogniu zagotować wodę z solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ogień zmniejszyć do średniego, ustawić rondelek z powrotem na ogniu i energicznie mieszać ciasto drewnianą łyżką aż stanie się bardzo gęste i zacznie przywierać do dna, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i wbijać po jednym jajku energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu (musiałam dodać trochę wody i pomóc sobie w mieszaniu mikserem na wolnych obrotach, gdyż zrobiły się grudki w cieście). Ciasto wymieszać z 3/4 szklanki tartego sera, resztę pozostawiając do posypania po wierzchu.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5 cm od siebie. Posypać odłożonym tartym serem. Piec przez 25 minut w środkowej części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studzić na kratce i podawać ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arek.sze 21.11.2011 14:10
coś co lubię najbardziej ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat