Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana flądra

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flądra 6 szt
sól
pieprz
oliwa 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 12 szt
ziarenka pieprzu 12 szt
natka pietruszki
cytryna 1,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana flądra

Kroki postępowania

1
Flądrę skropić sokiem z połówki cytryny i pozostawić na 10 minut. Całą cytrynę pokroić w plasterki. Po tym czasie posypać z 2 stron lekko solą, pieprzem i papryką.
Krok 1 - Gotowana flądra foto
2
Przygotować sobie 6 kawałków folii aluminiowej, takiej wielkości aby można było nią owinąć rybkę. Na każdym kawałku folii rozsmarować pół łyżeczki oliwy, na niej położyć rybę. Na rybie układamy plasterki cytryny, po 2 listki laurowe i 2 ziarenka pieprzu i szczelnie zawinąć w folie. Tak przygotowane pakuneczki z rybą gotujemy ok 30 minut w garku z wodą.
Krok 2 - Gotowana flądra foto
3
Rozpakować z folii i ułożyć na talerzu. Delikatnie skropić jeszcze cytryną, można lekko posolić. Podawać rybę posypaną zieloną pietruszką, najlepiej z ziemniaczkami i surówką. Polecam przygotować po 2 małe sztuki na osobę do obiadu.
Krok 3 - Gotowana flądra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 24.07.2012 10:21
lubię takie rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak