Gorąca przystawka z bakłażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozzarella z bawolego mleka

    1 kula
  • dojrzałe pomidory

    2 sztuki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bakłażana, pomidory i mozzarellę tniemy na plastry o grubości ok. 1 cm. Bakłażana podsmażamy na oliwie aż się lekko zrumieni.
2. W małej żaroodpornej foremce (dla każdej osoby oddzielnie) układamy piramidkę: plaster pomidora, plaster sera, plaster bakłażana (w sumie dwie warstwy). Całość lekko posypujemy solą, suszoną bazylią i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
3. Jeśli pomidory są bardzo wodniste na spód można podsypać nieco bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 18.10.2012 23:15
mmmmm pycha
Marta1986 12.09.2012 15:47
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat