Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Warto wypić taką czekoladę do rodzinnego oglądania świątecznych filmów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gorąca czekolada:

  • biała czekolada

    10 dag
  • czekolada mleczna

    10 dag
  • mleko

    500 mililitrów

Ciasteczka:

  • mąka tortowa

    1 szklanki
  • cukier puder

    0.25 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • imbir mielony

    0.25 łyżeczki
  • cynamon mielony

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Pianki marshmallow

    0.5 szklanki
  • cynamon mielony

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasteczka: Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.

2. Gorąca czekolada: Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści.

3. Czekoladę przelewamy do kubków. Wrzucamy pianki, dekorujemy ciasteczkami i posypujemy cynamonem. Gotowe! Od razu podajemy:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 15:04
Gorąca czekolada w Twoim wydaniu wygląda obłędnie :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:27
Ja porywam ten kubeczek czekolady.;)
bietka 10.01.2019 14:13
Takiej czekolady to z chęcią bym się napiła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat