Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Gorąca czekolada:
-
biała czekolada
10 dag -
czekolada mleczna
10 dag -
mleko
500 mililitrów
Ciasteczka:
-
mąka tortowa
1 szklanki -
cukier puder
0.25 szklanki -
margaryna
10 dag -
żółtko jajek
2 sztuki -
Imbir mielony Prymat
0.25 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
Pianki marshmallow
0.5 szklanki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami
1. Ciasteczka: Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
2. Gorąca czekolada: Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści.
3. Czekoladę przelewamy do kubków. Wrzucamy pianki, dekorujemy ciasteczkami i posypujemy cynamonem. Gotowe! Od razu podajemy:)
Komentarze (3)