Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada amaretto
10 dag gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki cukru (zawsze można dosłodzić, jeśli dla kogoś będzie za mało),
50 ml likieru amaretto,
4 ciasteczka amaretti,
200 ml zimnej kremówki,
1 łyżka cukru pudru do śmietany.
Nim cokolwiek zaczniemy robić radzę wsadzić miskę do ubicia śmietany do lodówki. Niech się schłodzi chociaż 10 minut... Do zimnej wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć do lodówki.
Podgrzać mocno mleko bez gotowania, aby nie pokryło się wstrętnym kożuchem. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i cukier. Dokładnie wymieszać, aż całość się rozpuści. Wlać likier i wymieszać. Rozlać gorącą czekoladę (którą tak nawiasem mówiąc można podgrzać) do filiżanek, wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i udekorować amaretti.