Golonka wieprzowa gotowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1,2 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • przyprawa do golonki Prymat

    1 łyżeczka
  • bulion wołowy

    1 kostka
  • bulion warzywny

    1 kostka
  • włoszczyzna

    1 (bez kapusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa do peklowania: 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej Prymat, po 1 łyżce soli i cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Prymat.
Z podanych składników przygotować zalewę, włożyć do niej umyte golonki i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz., a najlepiej na 2-3 dni. Następnie golonki wyjąć z zalewy, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, kostki bulionowe oraz przyprawy i wlać tyle wody aby całkowicie pokrywała mięso. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 2-3 godz., aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podczas gotowania uzupełniać ubytek wyparowanej wody. Mięso musi być wodą całkowicie przykryte. Następnie wyjąć mięso z wywaru i podawać gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy lub pikantnego sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tika4444 08.03.2011 07:56
cos dla mego męża
agnieszka214 15.01.2011 06:41
mniam
szajba2 09.01.2011 14:40
prawdziwy przysmak
Babciagramolka 20.12.2010 17:07
I do tego groch z kapustą - klasyka
rakow2 05.10.2010 15:46
dla koneserów
Barbara55 20.08.2010 17:48
chyba się nie skuszę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat