Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
golonka wieprzowa
1,2 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
ziele angielskie
3 ziarna -
przyprawa do golonki Prymat
1 łyżeczka -
bulion wołowy
1 kostka -
bulion warzywny
1 kostka -
włoszczyzna
1 (bez kapusty)
Przepis i sposób przygotowania Golonka wieprzowa gotowana
Z podanych składników przygotować zalewę, włożyć do niej umyte golonki i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz., a najlepiej na 2-3 dni. Następnie golonki wyjąć z zalewy, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, kostki bulionowe oraz przyprawy i wlać tyle wody aby całkowicie pokrywała mięso. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 2-3 godz., aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podczas gotowania uzupełniać ubytek wyparowanej wody. Mięso musi być wodą całkowicie przykryte. Następnie wyjąć mięso z wywaru i podawać gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy lub pikantnego sosu.
Komentarze (6)