golonka w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    2 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • ocet winny

    1 szklanka
  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • śliwki suszone

    20 dkg
  • miód

    1,5 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki opalamy i dokładnie myjemy i układamy w rondlu,zalewamy 4 szklankami wody i szklanką octu dodajemy liście pieprz gotujemy do miękkości.Śliwki myjemy i zalewamy niewielką ilością wody gotujemy je a następnie miksujemy.Golonki wyciągamy z wywaru usuwamy kości i mięso dzielimy na porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym.W rondelku zarumieniamy bułkę tartą dodajemy masło,miód cynamon i przetarte ślieki i wino,wszystko mieszamy i podgrzewamy.Sosem polewamy mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 29.10.2011 10:12
pycha
halinka1011 05.04.2011 09:35
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat