Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

glonka 1 duza lub 2-3 male
piwo 1
marchew 3
pietruszka 1
Liść laurowy suszony Prymat 1
cebula 1
sól
pieprz
rozmaryn świeży
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

Golonkę opalić i umyć. Do garnka wlać litr wody, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę, dodać pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i zagotować, włożyć golonkę, wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2-3 godziny (zależy to od wielkości golonki) obracać jeśli golonka nie jest cała zanurzona.
W tym czasie dużo płynu wyparuje. Po 2 godzinach warzywa można wyjąć a golonkę ostrym nożem naciąć w kratkę (to przy dużej golonce, przy małych robimy to wcześniej)
Golonkę wyjąć nasmarować miodem, na patelnię podlać troszkę wywaru i ułożyć golonkę. Kiedy miód zacznie się karmelizować, obracać golonkę by cała nabrała kolorów.



Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki i również skarmelizować na odrobinie wywaru z miodem i podać do golonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.03.2017 15:04
Bardzo apetyczna :)
Noruas 11.12.2013 20:33
mniam ! uwielbiam goloneczkę :)
kasienka23 11.12.2013 20:20
świetna golonka!
patryska76 11.12.2013 19:30
Ciekawy pomysł na golonkę ;-)
treonina 11.12.2013 19:07
uwielbiam takie dania!
Niki22 11.12.2013 17:50
cudnie wygląda :))
Rafcio 11.12.2013 17:49
coś w sam raz dla mnie! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak