Golonka w kapuście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 szt
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 mała szt
  • seler

    1/4 szt ( małego)
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    4 łyżki
  • wino

    3/4 szkl czerwone półwytrawne
  • wywar mięsny

    1/2 szkl z golowania golonki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    6 kulek
  • liście laurowe

    4 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    6 kulek
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę w razie potrzeby oczyścić z sierści i dokładnie umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie z ziarnami pieprzu, ziela i liśćmi laurowymi do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać i gotować około 45 minut. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone warzywa wymieszać z osączoną z wody kapustą. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę, a w środek ułożyć golonki. Mięso posypać pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką mieloną papryką. Golonki zalać wywarem z gotowania się golonki oraz winem i piec 45 minut w temperaturze 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat