Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 4 szt
sos sojowy 100 ml
cukier brązowy 3 łyżki
piwo jasne 200 ml
bulion 200 ml
imbir wielkości kciuka
ząbki czosnku 3-4 szt
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.
Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
Serwować z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.04.2016 11:44
smacznie upieczona
Madzai 05.04.2016 08:38
Golonka pycha :)
kd045 05.04.2016 07:41
Dobra golonka nie jest zła :D
Krzysztof15 05.04.2016 07:16
bardzo lubię
Franciszek 05.04.2016 00:42
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak