Golonka pieczona.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1 szt.
  • tłuszcz do smażenia

  • czosnek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól do smaku

  • kostka rosołowa

    1 szt.
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • śmietana 12-procentowa

    2 łyżki (do gotowania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę umyć pod bieżącą woda i osuszyć papierowym ręcznikiem.Pokroić razem ze skórą na porcje.Osolić,posypać obficie papryką oraz drobno pokrojonymi ząbkami czosnku.Włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia wyłożyć na rozgrzany tłuszcz z pokruszona kostką rosołową.Obsmażyć z każdej strony,podlać woda,wrzucić 3 listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego i dusić do miękkości ok. 1,5 godz.
Miękka golonkę wyjąć i przyrządzić sos dolewając do tłuszczu ze smażenia roztwór wody z dodatkiem 2 łyżek mąki i 2 łyżek śmietany.Zagotować,włożyć golonkę i poddusić jeszcze chwilkę w sosie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.01.2014 20:39
konkretny obiadek :)
Ewelina38 15.12.2013 12:58
nie przepadam za golonką ale jeśli jest dobrze przyprawiona zjem ze smakiem
ajres 14.11.2013 22:00
lubie golonke
cooleczka 12.11.2013 18:24
ale apetyczna
jeta72 12.11.2013 11:21
bardzo lubię :-)
Grazyna0211 28.10.2013 11:57
smaczny obiad
caralajna 28.10.2013 07:18
na pewno smakowała
Katarzyna59 16.09.2013 07:51
wspaniała goloneczka
Bernadeta1 10.09.2013 00:09
smaczny obiadek
Wafelek2601 27.08.2013 19:35
Pyszna, uwielbiam pieczoną golonkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat