Golonka na kiszonej kapuście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tylne golonki

    2
  • każda po 1,2 kg

  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1
  • liście laurowe

    2
  • ziarnistego pieprzu

    1/3 łyżeczka
  • ziarna ziela angielskiego

    2
  • kapusty kiszonej

    1,5 kg
  • sosu sojowego

    3 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • pieprzu

    3 szczypty
  • ostrej papryki

    3 szczypty
  • smalec

    3/4 ze skwarkami i cebulą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonka na kiszonej kapuście foto
2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 kg kapusty kiszonej
3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
3 szczypty pieprzu
3 szczypty ostrej papryki

Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem.
Krok 2 - Golonka na kiszonej kapuście foto
Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką.
Krok 3 - Golonka na kiszonej kapuście foto
Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek.
Krok 4 - Golonka na kiszonej kapuście foto
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 30.07.2015 07:53
golonka wygląda idealnie
idealme 27.04.2013 11:48
ale pyszne palce lizać!
magdziorka6 26.04.2013 23:10
bardzo dobra potwierdzam
babajaga1969 26.04.2013 21:05
mięso wieprzowe w połączeniu z kapustą kiszoną jest pyszne - smaczny przepis
Magda24 26.04.2013 20:54
pyszna musi być tak podana
Krzysztof15 26.04.2013 20:29
pyszna uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat