Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zawijane w cukinii
Cukinie umyć i przy pomocy obieraka lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Wrzucić do durszlaka i osolić. Odstawić, żeby cukinia puściła sok.
Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, zetrzeć na tarce jedną cebulę, wrzucić śmietanę i wsypać sól i pieprz do smaku, majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego. Całość wyrobić ręką do połączenia. Formować w rękach nie za duże klopsy.
Na deseczce ułożyć 2 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowanego klopsa, zrolować i odłożyć na bok i tak do wykończenia mięsa.
Cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obraną i startą w słupki marchewkę, oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora – pokrojonego w drobną kosteczkę. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę. Przecisnąć przez praskę czosnek, po dosłownie niecałych 2 min. wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.
Na przygotowanym sosie pomidorowym ułożyć nasze gołąbki zawinięte w cukinię, całość przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Piec w temp.180°C przez 30 min pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 min. a pod sam koniec posypać tartym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia się sera.
Gotowe posypać ulubioną zieleninką, podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki zawijane w cukinii nie tylko wyglądają mega apetycznie, ale i smakują wybornie. Danie to cieszy oko i podniebienie.