Gołąbki zawijane w cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie powstało całkiem przypadkiem. W osiedlowym sklepiku zabrakło kapusty, obiecałam chłopakom gołąbki, więc dostali nową wersje, zamiast w kapustę zawinęłam mięcho w plastry cukinii.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki zawijane w cukinii

  • mięso mielone

    500 g
  • ryż ugotowany

    1 szklanka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • kwaśna śmietana 18%

    1.5 łyżki
  • sól

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • majeranek

    1.5 łyżki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżka
  • cukinia

    2 sztuki

Sos pomidorowy:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • passata pomidorowa

    350 mililitrów
  • ser tarty

    30 g
  • zielenina

    1 garść
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie umyć i przy pomocy obieraka lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Wrzucić do durszlaka i osolić. Odstawić, żeby cukinia puściła sok.

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, zetrzeć na tarce jedną cebulę, wrzucić śmietanę i wsypać sól i pieprz do smaku, majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego. Całość wyrobić ręką do połączenia. Formować w rękach nie za duże klopsy.

Na deseczce ułożyć 2 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowanego klopsa, zrolować i odłożyć na bok i tak do wykończenia mięsa.

Cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obraną i startą w słupki marchewkę, oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora – pokrojonego w drobną kosteczkę. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę. Przecisnąć przez praskę czosnek, po dosłownie niecałych 2 min. wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.

Na przygotowanym sosie pomidorowym ułożyć nasze gołąbki zawinięte w cukinię, całość przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Piec w temp.180°C przez 30 min pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 min. a pod sam koniec posypać tartym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia się sera.

Gotowe posypać ulubioną zieleninką, podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki zawijane w cukinii nie tylko wyglądają mega apetycznie, ale i smakują wybornie. Danie to cieszy oko i podniebienie.

 

 

SlodkoSlodka83
Przyprawy do mięsa dodać do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat