Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą
To przepis na danie obiadowe, kiedy spodziewamy się dużo gości. W jednym naczyniu zapiekamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, kapustę kiszoną żeberka wędzone. To danie ma swoje zalety - jest pełne smaków i aromatów. Dzięki zapiekaniu z kapustą kiszoną nie trzeba już robić sosu do gołąbków. Zapiekane gołąbki z kapustą kiszoną i żeberkami to idealna potrawa na rozpoczęcie biesiady.
Główkę kapusty odparzyć w garnku z gorąca wodą. Przygotować 12 liści, a następnie ściąć z nich grube żyły.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy będzie gotowy zahartować w zimnej wodzie. Odstawić na sito, aby dobrze odciekł.
W misce przygotować farsz: Cebulę posiekać w kostkę, 1/3 wsypać do miski (pozostałą część odłożyć na bok), dodać mięso, ryż, majeranek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na liście kapusty nałożyć mięsny farsz. Brzegi założyć do środka i liście zwinąć w rulon.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pozostałą cebulę podsmażyć na maśle wraz z liściem laurowym, aż cebula będzie miękka i miła złoty odcień. Dodać przecier pomidorowy, wodę, pieprz cayenne i cukier. Całość połączyć dokładnie z kiszoną kapustą i dusić przez 7 minut.
Połowę kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub glinianego garnka z przykrywą. Na wierz ułożyć żeberka, przykryć pozostałą częścią kiszonej kapusty i ułożyć na niej gołąbki. Piec w piekarniku około 1 i pół godziny.
* Pamiętajcie, aby z kapusty przed sparzeniem wyciąć tzw. kaczan (korzeń) ułatwi to odrywanie liści. Pozostałą kapustę można wykorzystać do bigosu lub na sałatkę do obiad np. coleslaw :)
** Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można przepłukać ją pod zimną wodą.
Smacznego!