Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą i żeberkami wędzonymi. Receptura na obiad dla kilku osób, bo w 1 garnku zapiekamy gołąbki, kapustę kiszoną oraz żeberka.

Składniki:

kapusta biała
1 główka
mięso mielone
600 gramów
Sklep Prymat
ryż
100 gramów
cebula
3 sztuki
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczek
Sklep Prymat
masło
35 gramów
przecier pomidorowy
200 gramów
woda
200 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/3 łyżeczki
cukier
1/2 łyżeczki
żeberka wędzone
1/2 kilograma
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku do smaku
Sklep Prymat
kapusta kiszona
1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą

To przepis na danie obiadowe, kiedy spodziewamy się dużo gości. W jednym naczyniu zapiekamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, kapustę kiszoną żeberka wędzone. To danie ma swoje zalety - jest pełne smaków i aromatów. Dzięki zapiekaniu z kapustą kiszoną nie trzeba już robić sosu do gołąbków. Zapiekane gołąbki z kapustą kiszoną i żeberkami to idealna potrawa na rozpoczęcie biesiady.

Główkę kapusty odparzyć w garnku z gorąca wodą. Przygotować 12 liści, a następnie ściąć z nich grube żyły.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy będzie gotowy zahartować w zimnej wodzie. Odstawić na sito, aby dobrze odciekł.

W misce przygotować farsz: Cebulę posiekać w kostkę, 1/3 wsypać do miski (pozostałą część odłożyć na bok), dodać mięso, ryż, majeranek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na liście kapusty nałożyć mięsny farsz. Brzegi założyć do środka i liście zwinąć w rulon.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pozostałą cebulę podsmażyć na maśle wraz z liściem laurowym, aż cebula będzie miękka i miła złoty odcień. Dodać przecier pomidorowy, wodę, pieprz cayenne i cukier. Całość połączyć dokładnie z kiszoną kapustą i dusić przez 7 minut.

Połowę kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub glinianego garnka z przykrywą. Na wierz ułożyć żeberka, przykryć pozostałą częścią kiszonej kapusty i ułożyć na niej gołąbki. Piec w piekarniku około 1 i pół godziny.

* Pamiętajcie, aby z kapusty przed sparzeniem wyciąć tzw. kaczan (korzeń) ułatwi to odrywanie liści. Pozostałą kapustę można wykorzystać do bigosu lub na sałatkę do obiad np. coleslaw :)

** Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można przepłukać ją pod zimną wodą.

Smacznego!

Więcej przepisów na gołąbki - wersje mięsne i bezmięsne, znajdziesz pod linkiem:

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 29.03.2014 07:00
brzmi smacznie
Kasia36 19.04.2013 21:15
Takich gołąbków na pewno nie jadłam, Extra gołąbki
AGNIESZKA144 13.04.2013 15:08
bardzo lubię takie gołąbki
pestka 09.04.2013 07:42
ten przepis brzmi ciekawie....z pewnością są bardzo dobre
Adamorek 21.02.2013 11:15
konkretny obiadek
Gary Michy 21.02.2013 11:08
Fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dużo smaków kwaśny, słodki i dodatek wędzonki mniam:) Przecier można zastąpić 2 małymi puszkami koncentratu pomidorowego :)
EnoBeno 21.02.2013 10:59
super
SylwiaMagdaSabin 21.02.2013 10:59
podoba mi się
kupiska 21.02.2013 10:29
Ciekawy przepis... ja glownie robie tradycyjne golabki... brzmi ciekawie
Beatris 21.02.2013 10:27
Pyszne gołąbki. Przepis dobrze opisany, warto z tego przepisu skorzystać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak