Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z włoską kapustą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 sztuka
mięso mielone 500 g
ryż 400 g
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z włoską kapustą

Kroki postępowania

1
Bierzemy główkę włoskiej kapusty. Długim ostrym nożem wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka , zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. Stopniowo delikatnie oddzielamy zmiękłe liście, wyjmujemy je do miski.
Krok 1 - gołąbki z włoską kapustą foto
2
Stopniowo delikatnie oddzielamy zmiękłe liście, wyjmujemy je do miski.
Krok 2 - gołąbki z włoską kapustą foto
3
Robimy farsz: ryż gotujemy na "lekko twardo", mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy przesmażoną cebulę,surowe jajko, wyciskamy czosnek, do tego pieprz, sól, ew. vegeta (doprawiamy dosyć mocno - kapusta "wyciągnie" ten smak).
Liście kapusty rozkladamy na stole lub stolnicy. Nakładamy na nie porcje farszu.
Krok 3 - gołąbki z włoską kapustą foto
4
Zawijamy najpierw dwa węższe brzegi liścia, potem dwa szersze. Układamy tą stroną "pozakladaną" ciasno obok siebie na dnie dużego garnka lub brytfanny. Potem na nie drugą warstwę. Można jeszcze trzecią, ale nie więcej.
Krok 4 - gołąbki z włoską kapustą foto
5
Potem na nie drugą warstwę. Można jeszcze trzecią, ale nie więcej. Na wierzch kładziemy nie zużyte liście (mogą być te z wierzchu lub naddarte). Wlewamy ok pół litra wody.
Krok 5 - gołąbki z włoską kapustą foto
6
Wstawiamy do piekarnika dopiero włączonego lub już nagrzanego . Zapiekamy ok. 45 minut do 1 godziny w temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krok 6 - gołąbki z włoską kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.05.2013 19:29
gołąbki lubi cała moja rodzinka
Jodaj 19.01.2013 11:41
świetne :)
pacpaw 02.12.2012 21:58
nie zapiekałem jeszcze gołąbków
Botwinka 23.11.2012 18:18
pyszne
ilka_86 22.11.2012 21:50
pyszne te gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak