Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • kiełbasa cienka

    30-35 dag
  • cebula

    2 szt
  • marchewka

    1 szt
  • kapusta pekińska

    10 liści
  • sos sojowy

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
Ryż i obraną marchewkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę ( 1 łyżkę podsmażonej cebuli odłożyć do sosu) do reszty dodać obraną z osłonki pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, podsmażyć.
Krok 2 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
Następnie dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę marchewkę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
Liście kapusty pekińskiej włożyć do wrzącej wody, dodać odrobinę przyprawy do zup i gotować 2-3 minuty. Wyjąć z wody, ściąć zgrubiałe nerwy, nałożyć farsz, zawinąć boki i zwijać gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
Ułożyć w rondelku, wlać odrobinę wody, dodać odrobinę sosu sojowego i dusić pod przykryciem około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu na rozgrzanym maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek i koncentrat pomidorowy, dodać pozostałą smażoną cebulę, wlać 2/3 szklanki wody wymieszanej z mąką i śmietaną, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 01.01.2014 21:09
Smakowicie wyglądają.
Motorek 02.01.2013 11:17
bardzo smaczne mięsko
Mysiunia 07.12.2012 14:01
dawno nie jadłam, te wyglądają na bardzo smaczne :)
sara1 07.12.2012 08:23
apetyczne
caralajna 07.12.2012 07:51
pięknie wyglądają
miroslawa 07.12.2012 05:30
ale bym je zjadła, super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat