Gołąbki z przepysznym farszem

Gołąbki z przepysznym farszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. Lookajcie ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta coolwrap

    10 liście
  • mięso mielone wieprzowe

    200 gramów
  • mięso mielone wołowe

    300 gramów
  • ryż

    250 gramów
  • kapusta kiszona

    100 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    180 gramów
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat