Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

GOŁĄBKI:

  • kapusta włoska

    1 główka
  • kasza bulgur

    250 gramów
  • polędwica wieprzowa

    650 gramów
  • cebula szalotka

    3 sztuki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz

    0.2 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki

SOS PIECZARKOWY:

  • starte pieczarki

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    0.5 litra
  • śmietana

    200 gramów
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

DODATKI:

  • bulion

    1.5 litra
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.

KROK 2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.

KROK 4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat