Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
GOŁĄBKI:
-
kapusta włoska
1 główka -
kasza bulgur
250 gramów -
polędwica wieprzowa
650 gramów -
cebula szalotka
3 sztuki -
Oregano suszone Prymat
1 łyżka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta -
sos sojowy
1 łyżka -
masło
2 łyżki -
pieprz
0.2 łyżeczki -
sól
0.5 łyżeczki
SOS PIECZARKOWY:
-
starte pieczarki
6 sztuk -
cebula
1 sztuka -
bulion
0.5 litra -
śmietana
200 gramów -
mąka
1 łyżka -
masło
1 łyżka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta
DODATKI:
-
bulion
1.5 litra -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sposób przygotowania
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
KROK 2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.
KROK 4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się