Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 szt, młoda
ryż długoziarnisty 200 g,
mięso mielone 600 g,
cebula 1 szt,
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
sól do smaku
przyprawy 1 łyżeczka. do mielonego
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka,

dodatkowo;

ketchup pikantny 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą zimną i wystudzić.
Do ryżu dodać mięso mielone, obraną , posiekaną podsmażoną cebulkę oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Kapustę czyścic z brzydkich uszkodzonych liści.
Nożem wyciąć głąb, aby liście łatwiej odchodziły.
Kapustę włożyć do dużego zalać gorącą wodą i parzyć ją na niewielkim ogniu , ściągając odchodzące liście i tak całą kapustę.
Liście odsączać na sicie.
Zgrubienie na liściach pościnać nożem.
Farsz nakładać porcjami na liściach , zawijać dość ściśle gołąbki.
Gotowe gołąbki poukładać w głębszej patelni z przykrywką na rozgrzanym maśle klarownym.
Smażyć do miekkości i do zapieczenia.
W razie konieczności podlać je bulionem warzywnym.
Podawać z ketchupem.

Gołąbki można włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 19.06.2017 08:52
bardzo smaczne
Ela15 15.06.2017 12:18
bardzo lubię takie gołąbki
Bożena Matuszczyk 10.06.2017 23:31
Dziękuję;)
Aleksandra/Olcia 09.06.2017 18:49
ooo zjadłabym
Konczi 09.06.2017 16:35
Smaczna propozycja :)
Janina 09.06.2017 16:09
Są pyszne ;))
Ada-Gaba 09.06.2017 14:59
lubię gołąbki
ilka01 09.06.2017 13:32
pyszności ....:)
mirosława4 09.06.2017 11:58
bardzo dobre
gusia1000 09.06.2017 11:16
Dobre jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak