Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować farsz do gołąbków z mięsem mielonym oraz ryżem. Sos do gołąbków jest pomidorowy, zabielany śmietaną.

Składniki:

kapusta biała
1 główka
mięso mielone
1 kilogram
Sklep Prymat
ryż
1/2 kilograma
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
kostka rosołowa Kucharek
1 sztuka
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
1 (mały) słoik
mąka
2 łyżki
śmietana
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Przygotowanie farszu do gołąbków z mięsem mielonym i ryżem to nie jest skomplikowana sprawa. Ważne, aby mięso mielone dobrze wyrobić z ryżem i przyprawami, aby uzyskać jednolity farsz. Taki farsz zawijamy w liści ugotowanej kapusty i dusimy w wywarze. Na koniec do sosu dodajmy koncentrat pomidorowy, zabielając całość śmietaną. To najprostszy, ekonomiczny sposób na domowe gołąbki w sosie pomidorowym.

Kroki postępowania

1

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły. W ten sposób mamy farsz do gołąbków z mięsem mielonym i ryżem.

Krok 1 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
2
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
3

Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny.

Krok 3 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
4
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.
Krok 4 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak