Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Przygotowanie farszu do gołąbków z mięsem mielonym i ryżem to nie jest skomplikowana sprawa. Ważne, aby mięso mielone dobrze wyrobić z ryżem i przyprawami, aby uzyskać jednolity farsz. Taki farsz zawijamy w liści ugotowanej kapusty i dusimy w wywarze. Na koniec do sosu dodajmy koncentrat pomidorowy, zabielając całość śmietaną. To najprostszy, ekonomiczny sposób na domowe gołąbki w sosie pomidorowym.
Kroki postępowania
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły. W ten sposób mamy farsz do gołąbków z mięsem mielonym i ryżem.


Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny.

