Gołąbki z mięsem i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 główka
  • ryż

    30 dag
  • cebula

    3
  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • olej do smażenia

  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • kostka rosołowa

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto
Z główki kapusty wyciąć głąb u nasady. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. W dużym naczyniu zagotować wodę z odrobiną soli. Do garnka włożyć główkę kapusty i powoli na małym ogniu gotować. Oddzielać liście podczas gotowania i wykładać na tacę. W każdym liściu odciąć gruby nerw liściowy. Ryż opłukać i zagotować w wodzie ( wody ma być dwa razy więcej niż ryżu). Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę zarumienić na złoty kolor na tłuszczu i również przestudzić. Wszystkie przygotowane składniki do farszu wymieszać starannie wraz z przyprawami.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto
Na każdy liść kapusty nakładać nadzienie na środek. Dwa boki liścia zagiąć i zwijać ciasno w rulonik.
Krok 3 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto
Gołąbki ułożyć w naczyniu najlepiej z kratownicą albo podwójnym dnem, aby się nie przypaliły. Polać je wodą rozmieszaną z kostka rosołową z domieszką przecieru pomidorowego i włożyć przykryte pokrywką do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Gołąbki piec przez jedną godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 27.06.2012 23:44
jedno z moich ulubionych dań
pioge7 14.03.2012 21:10
fajne
owocówka 12.03.2012 09:23
ekstra
Bozena4 20.02.2012 12:34
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat