Gołąbki z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa mielonego

    1/2 kg
  • kurek mrożonych

    25 dag
  • sól

    do smaku
  • kapusty włoskiej

    1 szt.
  • małej cebuli

    1 szt.
  • oliwy

    1 łyżka
  • ryż

    1 woreczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki rozmrozić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, a następnie dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Włożyć kurki i smażyć około 10 minut.

Przygotować farsz: wymieszać ryż ugotowany w osolonej wodzie, mięso mielone oraz kurki. Doprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić na około 30 minut.

Kapustę podzielić na liście. Każdy liść dokładnie umyć i blanszować po 2 minuty w gorącej wodzie. Wyjąć, przelać zimną wodą i ostudzić.

Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Przykryć i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około półtora godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 22.03.2012 14:27
takich jeszcze nie jadłam
kasienka23 23.01.2012 21:32
muszą być pyszne :)
Ela15 05.11.2011 11:30
ekstra
Goya 25.06.2011 22:05
ooooo
pacpaw 16.06.2011 11:16
takie gołąbki w wersji exclusive
cukiereczek 21.04.2011 16:02
Apetyczne
alaaa 14.01.2011 12:34
pyszności
Misiek1 07.01.2011 18:56
apetycznie wyglądają
iwa643 07.01.2011 09:11
fajny przepis
Mala 06.01.2011 21:25
takich jeszcze nie jadłam ale spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat