Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną i selerem
Ugotować na półtwardo kaszę jędczmienną, odcedzić i wysypać do miski, dodać 1-2 łyżki oleju i wymieszać.
W międzyczasie obrać, umyć i grubo zetrzeć selera (można też posiekać malakserem), obrać i posiekać cebulę.
Na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę, doprawić pieprzem, dodać rozdrobnionego selera, podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości - odparować.
Jarzyny na gorąco połączyć z kaszą i wyrobić na jednolity farsz, doprawić solą czosnkową, ziołową, pieprzem i przyprawą do zup - pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone liście z kapusty nadziewać przygotowanym farszem i możliwie ciasno zwijać.
Dno garnka wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty, ciasno układać przygotowane gołąbki warstwami, a na końcu można ułożyć grubo pokrojony środek kapusty.
Podlać niewielką ilością gorącej wody doprawionej przyprawą do zup, pieprzem i ew. pastą pomidorową - nakryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170*C i dusić do miękkości.