Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną
Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście.
Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
Przygotować farsz.
Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie.
Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem i jajkiem.
Masę doprawić do smaku.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki.
Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
Wierzch przykryć liściem kapusty.
Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
Opcjonalnie przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka.
Gotować do zgęstnienia.