Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    300 g
  • kasza gryczana

    200 g
  • grzyby świeże

    200 g
  • kapusta włoska

    1 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • jajka

    1 szt.
  • masło

    2 duża łyż.
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do wysmarowania

    1 duża łyż.

Sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa

    200 g
  • Pomidory krojone z puszki

    350 g
  • cebula

    1 szt.
  • liście lurowe

    1 szt.
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • mąka pszenna

    1 duża łyż.
  • bulion drobiowy

    1 szklanka
  • śmietanka 30%

    50 ml
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto

Kaszę ugotować al dente.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić  i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.

Krok 2 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto
Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto

Farsz:
Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto
Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat