Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.

Składniki:

Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej mielone
300 g
kasza gryczana
200 g
grzyby świeże
200 g
kapusta włoska
1 szt.
cebula
2 szt.
jajko
1 szt.
masło
2 duża łyż.
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
olej do wysmarowania
1 duża łyż.

Sos pomidorowy:

passata pomidorowa
200 g
pomidory krojone z puszki
350 g
cebula
1 szt.
liście laurowe
1 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
mąka pszenna
1 duża łyż.
bulion drobiowy
1 szklanka
śmietanka 30%
50 ml
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
olej
2 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym

Wykonanie

1

Kaszę ugotować al dente.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić  i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.

Krok 1 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto
2
Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto
3

Farsz:
Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto
4
Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak