Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka
4 sztuka
włoszczyzna
1 sztuka
główka młodej kapusty
1 sztuka
cebule
3 sztuka
wywar z gotowania grzybów
100 ml
ziemniaki
1 kg
śmietana 30%
200 ml
masło
1 lyżka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
grzyby suszone
50 obgotowane
kasza gryczana
150 (niepalona)
kasza gryczana
50 palona

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Z kapusty wycinamy głąba i gotujemy powoli w osolonej wodzie, kolejno zdejmując zblanszowane już liście i wkładając główkę znów do wrzątku. Tak postępujemy aż zdejmiemy wszystkie liście. Ze skrzydełek i włoszczyzny gotujemy wywar ok. godziny.
Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym foto
2
Ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane i mieszamy z kaszą gryczaną upaloną i nie upaloną. Cebulę oraz grzyby drobno posiekane dusimy na masełku i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz ma być dość wodnisty.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym foto
3
Z liści odkrawamy twardą część głąba i wałkujemy trochę by stały się bardziej elastyczne, nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Układamy gołąbki w naczyniu do zapiekania. (spód naczynia wykładamy liśćmi kapusty). Zalewamy wywarem(zostawiamy trochę do sosu), na wierzchu również zakrywamy liśćmi i nakładamy folię aluminiową na wierzch.
Polewamy gotowe gołąbki.Pieczemy ok 1,5 h w 160 stopniach.( Ja piekłam godzinę).
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym foto
4
Przygotowujemy sos. Cebulkę drobno siekamy przesmażamy na masełku, zalewamy wodą z grzybów i wywarem. Dodajemy śmietankę i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i masłem.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.05.2013 10:04
ta kasza ma być ugotowana prawda?
Justyna28 20.07.2012 21:39
rewelacyjne:)
Justyna28 20.07.2012 21:39
rewelacyjne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak