Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Kroki postępowania
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia. Na koniec dodać posiekany czosnek.
Obrane pieczarki rozdrobnić np. w blenderze (lub pokroić bardzo drobno).
Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody. Doprawić solą oraz pieprzem.
Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody, dodać sól i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż wchłonie połowę wody. Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc. Odstawić na 30 minut.
Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami. Doprawić do smaku.
Z kapusty zdjąć delikatnie liście.
I sparzać w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną.
Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu.
zwijać gołąbki (dół, boki i w górę).
Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut.
Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np. z sosem pieczarkowym lub grzybowym.