Gołąbki z kaszą gryczaną i kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • kasza gryczana

    10 dag
  • cebula

    1 szt
  • kapusta włoska

    4-4 liści
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2-3 łyżki
  • bulion drobiowy

    1 szt
  • mąka kukurydziana

    4-5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    2 siekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać posiekaną włoską kapustę, ugotowaną kaszę, bułkę tartą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne gołąbki, obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone gołąbki przełożyć do rondla. 1 szkl wody zagotować z kostką bulionową, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem około 20 minut, przyprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 08.10.2013 17:35
świetny przepis
olkaaa 31.12.2012 09:18
już dawno nie jadłam
janko 08.03.2012 18:09
super
Seba 01.12.2011 09:12
zawsze robię z ryżem, ciekawe jak smakują z kaszą
agnieszka214 25.11.2011 10:06
pyszne uielbiam
agnieszka214 25.11.2011 10:06
pyszne uielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat