Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 2 główki
pieczarki 25 dag
kasza gryczana 1 szkl
mięso mielone 40 dag
marchew 2 szt
boczek 150 g
ogórki kiszone 2 sz
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
bulion wołowy 1-2 l
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami

Z kapusty usuwamy głąb i parzymy aby liście były elastyczne. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy a pieczarki kroimy w plasterki. Przesmażamy całość na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do mięsa mielonego. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku i wyrabiamy masę. Na liściu kapusty układamy porcje farszu. Zwijamy w gołąbki. Na dnie garnka układamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe. Gotujemy ok 25 - 30 minut do miękkości gołąbków.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 04.06.2015 17:16
Takich jeszcze nigdy nie robiłam... ale spróbuję coś podobnego wytworzyć.
Jagódka77 03.06.2015 20:11
ciekawy pomysł na niebanalne danie
olkaaa 29.05.2015 07:43
uwielbiam je
Konczi 29.05.2015 07:00
bardzo fajny pomysł, smakowałaby mi :)
Iwusia 28.05.2015 23:33
ciekawy przepis
wwwiolka 28.05.2015 23:32
Bardzo fajny przepis.
Piter 31 28.05.2015 22:18
Bardzo apetyczne gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak