Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z karmelizowaną marchewką
Kroki postępowania
Pokroić drobno obraną cebulę i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki.
Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej 2 obrane i umyte marchewki.
Wymieszać mięso, ryż , cebulę, marchew, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Zdejmować kolejno sparzone największe liście ( jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści) *.Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Ułożyć gołąbki . Zalać wodą . Dusić 40 minut - godziny zależy od wielkości gołąbków i grubości liści kapusty .
Wyjąć gołąbki z garnka ( ostrożnie by sie nie poparzyć ) .
Gołąbki podawać polane sosem i posypane karmelizowaną marchewką .
Ja podaję bez pieczywa czy ziemniaków a tylko z dodatkiem ,, zieleniny "
* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i ugotować - ja gotuję , potem odcedzam , dodaję trochę oleju i duszę , a potem podzieloną na kilka porcji taką nie doprawianą mrożę . Można jej użyć na jarzynkę , na kapustę z grzybami do łazanek , kapustę z pomidorami , bigos .