Gołąbki w sosie z maślaków

Gołąbki w sosie z maślaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • ryż

    1 woreczek
  • mięso mielone wieprzowe

    0.5 kg
  • cebula

    1 duża
  • sól

    do smaku
  • sos z maślaków

    300 ml
  • bulion drobiowy

    2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki w sosie z maślaków

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
Z kapusty wykroić głąb. Włożyć do gotującej wody i gotować do miękkości liści.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Krok 2 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
Połączyć z mięsem mielonym, cebulką i doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
Z liści ( nie ze wszystkich trzeba) wyciąć albo ściąć gruby nerw.
Z farszu formować kulki i nakładać na liści. Zwijać w gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
Naczynie żaroodporne wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty.
Gołąbki poukładać ciasno w naczyniu.
Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na około godzinę.
Krok 5 - Gołąbki w sosie z maślaków foto
Podawać z sosem z maślaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

sasanka 09.02.2014 21:27
Ciekawa alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego :)
dodi 09.02.2014 21:02
super sosik
Milka100 09.02.2014 21:02
ciekawe gołąbki i na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat