Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • kapusta

    1 głowa
  • jajko

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki w sosie pomidorowym

Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, podczas gotowania zdejmując miękkie liście. Mięso wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną drobno i podsmażoną na oliwie cebulkę. Wyrobić farsz mięsny( można dodać także dowolne zioła). Farsz nakładać na miękkie liście kapusty, zawijać. Gołąbki wkładać do garnka, zalać wodą, która została z gotowania kapusty. Gotować przez 40- 50 minut, sos doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką i koncentratem pomidorowym( można także dodać śmietanę). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
RADA: Jeżeli nie chcemy, aby gołąbki przywarły do dna garnka możemy włożyć na dno pokrywkę od mniejszego garnka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Seba 27.01.2014 11:41
pyszne gołąbki
Wafelek2601 25.07.2013 19:22
Bardzo lubię gołąbki
IKrakowianka 07.09.2012 21:27
Super
IZABELA29 13.01.2012 09:08
najbardziej lubia takie gołąbki moje dzieci z sosikiem pomidorowym
Barbara55 06.06.2011 16:52
dzisiaj robiłam gołąbki
szajba2 04.06.2011 18:06
gołąbki uwielbiam
rakow2 09.02.2011 16:42
gołąbki lubię bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat