Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • kapusta

    1 głowa
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, podczas gotowania zdejmując miękkie liście. Mięso wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną drobno i podsmażoną na oliwie cebulkę. Wyrobić farsz mięsny( można dodać także dowolne zioła). Farsz nakładać na miękkie liście kapusty, zawijać. Gołąbki wkładać do garnka, zalać wodą, która została z gotowania kapusty. Gotować przez 40- 50 minut, sos doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką i koncentratem pomidorowym( można także dodać śmietanę). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
RADA: Jeżeli nie chcemy, aby gołąbki przywarły do dna garnka możemy włożyć na dno pokrywkę od mniejszego garnka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 27.01.2014 11:41
pyszne gołąbki
Wafelek2601 25.07.2013 19:22
Bardzo lubię gołąbki
IKrakowianka 07.09.2012 21:27
Super
IZABELA29 13.01.2012 09:08
najbardziej lubia takie gołąbki moje dzieci z sosikiem pomidorowym
Barbara55 06.06.2011 16:52
dzisiaj robiłam gołąbki
szajba2 04.06.2011 18:06
gołąbki uwielbiam
rakow2 09.02.2011 16:42
gołąbki lubię bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat