Gołąbki tradycyjne z przyprawami Prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 duża główka
  • mięso mielone wieprzowe

    0.5 kg
  • ryż

    150 gram
  • sól do smaku

  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki tradycyjne  z przyprawami Prymat foto
Z kapusty zdjąć pierwsze liście.Wyciąć głab jak na foto.
Krok 2 - Gołąbki tradycyjne  z przyprawami Prymat foto
W dużym garnku zagtować wodę z łyżeczką soli i włożyć delikatnie kapustę.
Zmniejszyć płomień i delikatnie ściągać po kolei liście.
Liście kapusty odsączyć z nadmiary wody.
Krok 3 - Gołąbki tradycyjne  z przyprawami Prymat foto
Ryż ugotować ale dente w lekko osolonej wodzie,przestudzony wymieszać z mięsem i przyprawami.
Krok 4 - Gołąbki tradycyjne  z przyprawami Prymat foto
Z liści wycinać grubsze części.Nakładać po łyżce farszu i zwijać gołąbki.
W garnku ułozyć kilka liści na dnie.Na to popukładać partiami gołąbki.
Wlać wrzącą wodę do połowy wysokości gołąbków.
Przykryć pokrywką i na niewielkim gazie dusić do miękkości górnych gołąbków( około 60 minut)
Krok 5 - Gołąbki tradycyjne  z przyprawami Prymat foto
podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub pieczarkowym.

SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fictor123 10.01.2013 08:46
super
Pietruszka 09.01.2013 17:34
gołąbki uwielbiam, Twoje wyglądają bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat