GOŁĄBKI INACZEJ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

  • kapusta

    2 SZT
  • kukurydza

  • pieczarki

  • ryż

  • cebula

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • przecier pomidorowy

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gołąbki, które chcę zaprezentować można podawać w wersji bezmięsnej lub ulubionym naszym mięsem (możę byc to mielona łopatka, karkówka. drób, pierść możę być drobno pokrojona w kostkę). Jesli chodzi o kapustę pekinską radzę wybierać większą i zapasem. Ilość ryżu i dodatków należy regulować wedgług własnego upodobania.

Ryż ugotować, przełożyć to większego naczynia. Dodać kukurydzę, pieczarki (podsmażone z cebulką), mięso (mielone dodaję surowe, pieri z kurczaka podsmażyć lub ugotować). Wszystko mieszam przyprawiam solą, pieprzem, można też wycisnąć czosnku do smaku.

Kapustę pekińska myjemy, obrywamy ładne liście i parzymy. Jeśli trzeba ścinany z kapusty zgrubiałe łodyżki na płasko (delikatnie).

Do każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy.
Układamy w garnku, następnie zalewamy wodą z kucharkiem.
Gdy gąłąbki robią się miękkie do wody dodaję trochę przecieru pomidorowego i doprawiam ją. Używany jej jako sosu do gołąbków.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta1221 15.04.2013 22:05
Bardzo lubię gołąbki, na pewno skorzystam z tego przepisu .
paula99926 13.12.2012 22:21
apetyczne!!!!
Elżbieta17 29.05.2012 08:45
coś nowego i smacznego:)
Ewelina38 28.05.2012 14:18
bardzo je lubię
emeslive 14.04.2012 20:25
Fajny pomysł z tą kukurydzą.
Fiffi 19.03.2012 22:28
polecam też dodać startą na drobnych oczkach i podduszoną marchewkę aha i jesli parzymy liście z kapusty pekińskiej, to gołąbki dusimy bardzo krótko
aga130982 10.03.2012 06:33
pycha
sara1 04.03.2012 15:09
inne niż tradycyjne ale bardzo zachęcające
Ada-Gaba 02.03.2012 07:03
pyszne
JUSTYNA61 19.02.2012 12:09
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat