Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
½ kg -
kapusta biała
1½ kg -
grysik
1½ szklanka -
koncentrat pomidorowy
1 słoik -
Czosnek suszony Prymat
2 sztuki -
jajko
2
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki
Kapustę bardzo drobno poszatkować i posolić. Odstawić
na 1 godzinę i później odcisnąć z soku. Do kapusty dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Potem po wymieszaniu formować kotlety mielone i podsmażyć z wszystkich stron na patelni.
Po usmażeniu układamy je pionowo w garnku, posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy 3 łyżkami koncentratu pomidorowego, zalewamy woda tak, aby zakryła wszystkie gołąbki.
Jeżeli wychodzą nam 2 warstwy czynność należy powtórzyć.
Dusić na małym ogniu przez 50-60 minut.
Komentarze (0)