Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
W dużym garnku ( taki żeby swobodnie zmieściła się kapusta) gotujemy wodę ( nie więcej niż 1/2 garnka),gdy już się gotuje wkładamy kapuskę.Po kilku minutach zdejmujemy z kapusty liście które już są miękkie ( nie zbyt miękkie bo nie zawiniemy gołąbka).Postępujemy tak do czasu gdy ugotujemy całą kapustę.
Na gołąbki wybieramy liście najładniejsze i największe,nożem zcinamy troszkę zgrubienie głównego nerwa ( będzie łatwiej zawinąć gołąbka)
Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową ( krócej niż w przepisie na opakowaniu,nie może być zbyt miękki)
Grzyby płuczemy i odgotowujemy a następnie mielimy.
Mięso podsmażamy na oleju i doelikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso i grzyby,dokładnie mieszamy,dobrze doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki ( najpierw boki liścia do środka a później zwijamy w roladkę)
Naczynie żaroodporne wykładamy pozostałymi liściami kapusty i układamy na nich gotowe gołąbki ściśle jeden obok drugiego.
Jeśeli mamy jeszcze liście kapusty możemy nimi przykryć gołąbki.
Podlewamy je delikatnie bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1 godz.
Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć gołąbki na patelni żeby zezłocić kapustę.