Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
ryż biały 50 dkg
mięso mielone 50 dkg
grzyby suszone 1 duża garść
woda 2 litry
kostka rosołowa 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
olej 2-3 łyżki
bulion 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Z kapusty wycinamy głąbia.

W dużym garnku ( taki żeby swobodnie zmieściła się kapusta) gotujemy wodę ( nie więcej niż 1/2 garnka),gdy już się gotuje wkładamy kapuskę.Po kilku minutach zdejmujemy z kapusty liście które już są miękkie ( nie zbyt miękkie bo nie zawiniemy gołąbka).Postępujemy tak do czasu gdy ugotujemy całą kapustę.

Na gołąbki wybieramy liście najładniejsze i największe,nożem zcinamy troszkę zgrubienie głównego nerwa ( będzie łatwiej zawinąć gołąbka)

Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową ( krócej niż w przepisie na opakowaniu,nie może być zbyt miękki)

Grzyby płuczemy i odgotowujemy a następnie mielimy.

Mięso podsmażamy na oleju i doelikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso i grzyby,dokładnie mieszamy,dobrze doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki ( najpierw boki liścia do środka a później zwijamy w roladkę)

Naczynie żaroodporne wykładamy pozostałymi liściami kapusty i układamy na nich gotowe gołąbki ściśle jeden obok drugiego.

Jeśeli mamy jeszcze liście kapusty możemy nimi przykryć gołąbki.

Podlewamy je delikatnie bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1 godz.

Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć gołąbki na patelni żeby zezłocić kapustę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 30.11.2013 13:08
Uwielbiam!!!
migotka28 29.11.2013 22:26
pyszności uwielbiam takie gołąbki
Małgorzata106 29.11.2013 21:00
uwielbiam .
halina17 29.11.2013 20:43
Smaczne gołąbki.
maciek7 29.11.2013 20:39
przepyszne
noninka77 29.11.2013 20:14
mmm....gołąbki pycha:)
Megg 29.11.2013 20:09
uwielbiam gołąbki, pycha
iwi 29.11.2013 20:03
Pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak