Gołąbki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Obiadowy klasyk kuchni polskiej - gołąbki! W tej wersji wyłącznie z farszem mięsnym zawinięte w kapuście i zanurzone w sosie pomidorowym. Danie udekorowane jest chrupiącym boczkiem i kleksem kwaśnej śmietany. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki:

  • mielona wieprzowina

    500 gramów
  • zielona cebulka

    2 sztuki
  • boczek

    150 gramów
  • bułki

    2 sztuki
  • mleko

    300 mililitrów
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • kapusta

    1 główka

Sos:

  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • masło

    50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • kwaśna śmietana

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż na średnim ogniu aż składniki się połączą. Następnie poszarp bułki na mniejsze kawałki i zanurz w mleku. W międzyczasie poszatkuj łodyżki zielonej cebulki i przełóż do miseczki. Dodaj mięso mielone, jajko i bułki odciśnięte wcześniej z mleka. Dopraw solą i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.

Liście białej kapusty (ok. 12 szt.) ugotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie osusz liście i odetnij zgrubienia, by gołąbki mogły być równo zawinięte. Na każdym liściu kapusty ułóż ok. 2 łyżki mięsnego farszu. Złóż krawędzie liścia do środka i zawiń w sposób pokazany w filmie.

Zwinięte gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch przełóż przygotowany na początku sos. Boczek pokrój w kostkę lub paski i rozsyp równomiernie po wierzchu. Włóż naczynie do piekarnika i piecz pod przykryciem 45 minut w 170°C przez około 45 minut. Ściągnij pokrywkę na ostatnie dziesięć minut pieczenia. Przed podaniem dodaj na wierzch kilka kleksów kwaśnej śmietany i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat