Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi ziemniaczane z sosem pomidorowym z czarnymi oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna 200 gram
jaja 1 sztuka
sól
sos
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana kremówka 0,5 szklanki
woda 1 szklanka
mąka 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
cebula biała 1 mała
czosnek 2 ząbki
bazylia
oregano
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier 1 łyżeczka
oliwki czarne Smak 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi ziemniaczane z sosem pomidorowym z czarnymi oliwkami

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jak już będą miękkie to wyciągnąć i lekko ostudzić. Obrać, rozgnieść i wymieszać z solą, mąką i jajem. Ugnieść ciasto, uformować rulonik podsypując mąką i odcinać małe rąby.
Zagotować we większym garnku wodę. Wrzucać gnocchi i jak wypłyną to je wyciągać łyżką cedzakową.

SOS:
W miseczce roztrzepać razem wodę, śmietankę, koncentrat pomidorowy i mąkę. W małym garnuszku rozgrzać oliwę i podsmażać przez około 2 min cebukę i czosnek pokrojone bardzo drobno, po tym czasie dodać oliwki pokrojone w plasterki. Podsmażać przez około 4 min, przyprawić oregano i bazylią. Zalać wcześniej zrobionym sosem, zagotować i doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką słodką. Gotować na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje i będzie gęsty.

Podawać gnocchi zalane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 16.07.2013 22:29
mniam rewelacja
rjustysia 10.07.2013 19:18
Chętnie spróbuję z takim sosem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak