Gnocchi z kurczakiem w sosie borowikowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gnocchi

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • masło

    40 g
  • sól

  • sos

  • cebula

    1 mała
  • śmietana do sosów

    100 ml
  • margaryna do smażenia

  • kurczak

    2 piersi
  • sól, pieprz

  • przyprawa uniwersalna

  • borowiki

    1 garść
  • bulion warzywny

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby wrzucamy do letniej wody i moczymy przez noc.

GNOCHI: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i masło, a następnie zgniatamy za pomocą praski do puree. Gdy masa ziemniaczana będzie jednolita, formujemy z niej 2-3 wałeczki, odcinamy nożem kolejne porcje na kluski i formujemy kształt łezki. Za pomocą noża robimy na środku rowek, a za pomocą widelca karby. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami, a następnie podsmażamy na margarynie z obu stron i odkładamy na talerz.

SOS: Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i borowiki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, do czasu odparowania części bulionu i zgęstnienia sosu.

Gdy sos już będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i chwile razem podgrzewamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 04.01.2013 20:10
czegoś takiego jeszcze nie jadłam
Kate131 14.07.2012 09:43
pysznosci
smakowita 23.04.2012 20:51
bardzo lubię grzybowe sosy
Adamorek 27.11.2011 12:55
apetyczny sosik
Sarenka 09.08.2011 09:43
Pyszny, aromatyczny obiadek
Monika193 16.10.2010 09:13
już czuję ten smak, pychota
pacpaw 16.10.2010 01:12
jeszcze nigdy nie robiłem własnoręcznie gnocchi. do wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat