Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z buraczków i mascarpone

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serek mascarpone 250 g
jajko 1 sztuka
mąka 1 szklanka
buraki 4 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mak 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
liście sałaty 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z buraczków i mascarpone

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez ok 45 min w 180 st C. Można użyć gotowanych buraczków jednak pieczone są o wiele smaczniejsze! Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
Mascarpone wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz a także szczyptę gałki muszkatołowej. Połączyć z burakami. Dodać mąkę. Wymieszać. W zależności od tego jak ciasto chłonie mąkę można jej dodać więcej. Nie przejmować się gdy będzie zbyt kleiste.
Gotowe ciasto można schłodzić lub od razu przygotowywać z niego kluseczki.
Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je na 1-2 cm kosteczki.
W każdej kosteczce zrobić palcem dziurkę lub przycisnąć delikatnie widelcem.
Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Na patelni roztopić masło, podsmażyć gnochhi. Posypać makiem, przełożyć na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 21.01.2013 18:55
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak