Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka ptysiowe

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
mąka 150 g
masło 100 g
jajko 4 szt
sól szczypta
cukier puder 100-150 g
INNE-
olej do smażenia arachidowy
woda 2 łyżki (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka ptysiowe

Kroki postępowania

1
1.Masło i wodę wlać do garnka, dodać szczypte soli, włączyć zródło ciepła, kiedy woda zacznie się gotować wsypać mąkę cały czas mieszając;
2.Po kilku chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe, wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
Krok 1 - Gniazdka ptysiowe foto
2
3.Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, można sobie pomóc mikserem i tak aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Gniazdka ptysiowe foto
3
4.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką "duża gwiazdka";
5.Papier do pieczenia posmarować olejem;
6.Na tak przygotowany papier, wyciskać okręgi ciasta (gniazdka) o średnicy 6-7 cm; Następnie przeciąć papier nożyczkami, tak by każde gniazdko było na jednym kawałku papieru;
Krok 3 - Gniazdka ptysiowe foto
4
Rozgrzać olej do temp. 180-190 stopni; Smażyć gniazdka kładąc papierem do góry, po chwili oderwać papier i wyrzucić;
Smażyć po 3-4 minuty każdej ze stron ( aż do lekkiego rumianego koloru);Wyjmować łyżką cedzawkową i osuszyć z oleju na ręcznikach papierowych i tak aż do wykończenia gniazdek;
Krok 4 - Gniazdka ptysiowe foto
5
Gotowe gniazdka można posypać cukrem pudrem lub polukrować;
Lukier przygotować mieszając cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody aż do roztopienia cukru i uzyskania jednolitej konsystencji;
Krok 5 - Gniazdka ptysiowe foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Gniazdka ptysiowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.01.2014 12:30
muszę zrobić..pycha
Alex_M 18.01.2014 11:37
uwielbiam! :)
fotoviderek 17.01.2014 11:12
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Mniam 17.01.2014 09:43
Apetycznie wyglądają. Zastanawiam się czy olej wpływa znacząco na smak?
Małgorzata9 16.01.2014 21:53
moje ulubione
Kuchenka 16.01.2014 17:00
bardzo fajne :)
Olga_SK 16.01.2014 16:52
Uwielbiam :D
Marta1986 16.01.2014 16:16
bardzo smaczne
everay 16.01.2014 15:57
uwielbiam je:)
kamilaj 16.01.2014 15:42
mmm aż ślinka cieknie :)
gusia1000 16.01.2014 15:23
Dobre są takie.
MarchiochaKucharzy 16.01.2014 14:33
świetne, lekkie
brioszka 16.01.2014 14:27
ja tu na diecie a tu takie pyszności! mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak