Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka ptysiowe
Kroki postępowania
2.Po kilku chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe, wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
5.Papier do pieczenia posmarować olejem;
6.Na tak przygotowany papier, wyciskać okręgi ciasta (gniazdka) o średnicy 6-7 cm; Następnie przeciąć papier nożyczkami, tak by każde gniazdko było na jednym kawałku papieru;
Smażyć po 3-4 minuty każdej ze stron ( aż do lekkiego rumianego koloru);Wyjmować łyżką cedzawkową i osuszyć z oleju na ręcznikach papierowych i tak aż do wykończenia gniazdek;
Lukier przygotować mieszając cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody aż do roztopienia cukru i uzyskania jednolitej konsystencji;