Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka
Kiedy ciasto podrosło rozwałkowałam je na grubość około 1 cm i wycięłam kubkiem 9 krążków o średnicy 9 cm.Pozostałe ciasto podzieliłam na 9 części i z każdej z nich uformowałam wałeczek. Krążki ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem i ułożyłam w obwodzie każdego wałeczek.Ponacinałam nożyczkami, zaczynając od dołu i posmarowałam żółtkiem. Pozostawiłam do wyrośnięcia.
Jabłka pokroiłam w ósemki i powciskałam pionowo w środek każdego gniazdka.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Moje gniazdka piekły się 25 minut i wyrosły tak bardzo,że trochę się posklejały, także następnym razem muszę ustawić je dalej od siebie.
Jeśli ktoś ma kwaśne jabłka może posypać je dodatkowo cukrem pudrem.
Smacznego :)