Gniazda hiszpańskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    250 ml
  • sól

    szczypta
  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • jajka

    4 szt
  • olej do smażenia

Lukier

  • cukier puder

    1,5 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyzeczki
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gniazda hiszpańskie foto
Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy szybko mąkę i energicznie mieszamy aż masa zacznie odstawać od ścianki garnka. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - Gniazda hiszpańskie foto
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Krok 3 - Gniazda hiszpańskie foto
Na papier do pieczenia za pomocą tylki w kształcie gwiazdki wyciskamy ciasto tworząc kółko. Każde kółko tniemy na mniejszy kawałek.
Krok 4 - Gniazda hiszpańskie foto
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy papierem do góry. Po minucie przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy papier. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. Ostudzone gniazda dekorujemy lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 28.06.2017 00:21
dobre do kawy
bertpvd 27.06.2017 23:45
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat