Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazda hiszpańskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 250 ml
sól szczypta
masło 100 g
mąka pszenna 200 g
jajko 4 szt
olej do smażenia

Lukier

cukier puder 1,5 szkl
sok z cytryny 2 łyzeczki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazda hiszpańskie

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy szybko mąkę i energicznie mieszamy aż masa zacznie odstawać od ścianki garnka. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Krok 1 - Gniazda hiszpańskie foto
2
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Krok 2 - Gniazda hiszpańskie foto
3
Na papier do pieczenia za pomocą tylki w kształcie gwiazdki wyciskamy ciasto tworząc kółko. Każde kółko tniemy na mniejszy kawałek.
Krok 3 - Gniazda hiszpańskie foto
4
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy papierem do góry. Po minucie przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy papier. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. Ostudzone gniazda dekorujemy lukrem.
Krok 4 - Gniazda hiszpańskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 28.06.2017 00:21
dobre do kawy
bertpvd 27.06.2017 23:45
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak