Gładki krem porowo-ziemniaczany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    1 kg
  • ziemniaki

    500 kg
  • smietana 18%

    100 ml
  • sól

  • bulion drobiowy

    750 ml
  • cebula biała

    1
  • ząbki czosnku

    3
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Cebulę drobno kroję. Z porów wykorzystuję części białe do koloru jasnozielonego. Odcinam ciemnozielone, które są łykowate, a białe kroję w półtalarki.
Krok 2 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Na maśle szklę cebulę i pory. Lekko solę. Po ok. 3-4 minutach dorzucam posiekany czosnek i zalewam bulionem drobiowym lub w wersji wegetariańskiej bulionem warzywnym albo wodą. Gotuję pod przykryciem ok. 5-6 minut.
Krok 3 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Obieram ziemniaki, kroję w niewielką kostkę i wrzucam do zupy. Gotuję pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut.
Krok 4 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Dodaję śmietanę i całość miksuję na krem. Doprawiam ostatecznie do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 5 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Aby krem był gładki, przecieram go przez gęste sito. Jest wtedy bardziej kremowy. W szybszej wersji nie jest to konieczne, gdyż wystarczy krem dobrze zblendować.
Krok 6 - Gładki krem porowo-ziemniaczany foto
Krem podaję na gorąco lub lekko ciepły (taki sprawdza się w upalne dni i jest równie pyszny) z pszennym pieczywem lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 27.07.2013 17:32
bardzo dobra zupka krem
Rafał10 21.08.2012 17:54
kocham zupki kremy ! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis :)
Justyna28 21.08.2012 17:52
super:)
Anio?eczek 21.08.2012 15:46
uwielbiam zupy krem :)
wojtek5 21.08.2012 13:34
lubie zupy kremy wczoraj jadlem z cukinii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat