Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsty barszcz ukraiński

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 3 litry
buraki czerwone 8 sztuk
marchew 3 sztuki
fasola Jaś 1 opakowanie
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
lubczyk świeży
czosnek 4 ząbki
śmietana
cytryna 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsty barszcz ukraiński

Bulion drobiowy robimy taki jak na rosół, rosołu nie przyprawiamy i najlepiej jak robi się on dość długo, po zagotowaniu, zostawić go na malutkim ogniu na co najmniej 1,5 godziny. Jak już będzie gotowy to wyciągamy korpus, nóżki, skrzydełka (możemy je wykożystać do drugiego dania) i warzywka.
Do bulionu dodajemy pokrojone w ćwiartki 4 buraczki, i namoczoną dzień wcześniej fasolkę jaś. Zostawiamy na pół godziny na małym ogniu.
Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, kucharkiem, pieprzem, lubczykiem, wciskamy ząbki czosnku, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy starte na grubych oczkach buraki (4 sztuki) i marchewki. Zostawić do gotowania na kolejne pół godziny.
Podawać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 09.03.2013 20:46
ma fenomenalny kolor
goofy9 25.02.2013 23:19
eh i ta śmietanka
Grażyna13 19.02.2013 19:47
Lubię bardzo :)
MAR3STA 30.11.2012 18:41
barszczu w takim wydaniu jeszcze nie jadłam
ziutula
ziutula 11.11.2012 17:00
dobry barszcz...mam taką samą miseczkę...
Cukiereczek13 11.11.2012 12:12
bardzo lubię ;)
uqash24 11.11.2012 11:31
uwielbiam barszcz :) pycha :)
Kekerboom 11.11.2012 10:31
super ;) ostatnio byl w programie ugotowani ;)
jozefinach 11.11.2012 10:30
Lubię taki barszcz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak