gęś z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 szt
  • jabłka

    3 szt
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • oregano

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • natka pietruszki

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - gęś z jabłkiem foto
Gęś wypatrosz, posól i popieprz zarówno na zewnątrz jak i jej wnętrze. . Natrzyj papryką, majerankiem.
Krok 2 - gęś z jabłkiem foto
Następnie do wnętrza gęsi włóż jabłka oraz natkę pietruszki. Możesz do środka też dać świeży majeranek i oregano (o ile posiadasz).
Krok 3 - gęś z jabłkiem foto
Gęś natrzyj olejem (około 2-3 łyżki). Posyp papryką i świeżym bądź suszonym majerankiem. Tak przyrządzoną gęś odstaw na kilka godzin.
Krok 4 - gęś z jabłkiem foto
Następnie gęś włóż do blachy, bądź naczynia żaroodpornego.
Krok 5 - gęś z jabłkiem foto
Piecz gęś w 200*C przez 1,5 godziny. Co jakiś czas polewaj gęś sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 03.11.2015 16:59
taka jest najlepsza
Motorek 19.11.2014 08:29
smaczne mięsko
w mojej kuchni 16.11.2014 17:13
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat