Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gęś

    1 sztuka-piers ze skórą

Marynata

  • miód

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku

Kapusta na słodko

  • kapusta kiszona

    1 litr
  • chudy boczek

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    1/2 szklanki
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyzka
  • woda

    1/2 litra
  • mąka pszenna

    1 łyzka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
Krok 2 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.
Krok 3 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
Krok 4 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,
Krok 5 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
dodałam do kapusty razem z żurawiną i ewentualnie wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 04.10.2016 21:10
bajeczna gąska
Pani Domu 01.05.2016 19:46
wspaniała gęsina
afrodyta 01.05.2016 19:24
Pięknie wygląda :-)
Stenka 01.05.2016 16:16
apetycznie wygląda
Motorek 01.05.2016 15:24
pyszny obiadek
Anna169Hosz 01.05.2016 15:17
Prawdziwa uczta... zazdroszczę :)
Krzysztof15 01.05.2016 14:45
bardzo pyszna
Mniam 01.05.2016 13:38
Kawał porządnego mięsiwa na obiad :)
ania2610 01.05.2016 12:43
gęś idealna - soczysta z piękną złotą skórką!
olkaaa 01.05.2016 12:26
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat