Przepis i sposób przygotowania na: Gdy zabraknie świeżych choinek.
Same dzieci mogą przygotować piernikową choinkę, która pięknie opakowana, będzie wspaniałym prezentem dla ukochanej babci, dziadka czy cioci.
WYKONANIE:
Łyżeczkę cukru trochę karmelizować. Dodać łyżkę gorącej wody, miód, resztę cukru, tłuszcz, kakao i przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.
Dosypać mąkę, wbić jajko i dodać sodę wymieszaną z odrobiną wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wycinać gwiazdki o różnej średnicy.. Piec w temp.160stop.,około10min-15 min, zależy od grubości ciastek .Gwiazdki po ostudzeniu ,w szczelnym naczyniu ,możemy przechowywać bardzo długo.
Dodatkowo:
Z papieru wyciąć szablony kilku gwiazdek(5-7) o różnej wielkości i kilka krążków o średnicy 2-3cm jako przekładki.
Rozwałkować ciasto, przyłożyć szablony i wykroić gwiazdki i krążki. Ułożyć na wysypanej mąką blaszce.
Piec około 10 min w temp.180stop.
Przygotować lukier-białko utrzeć z cukrem na gładki lukier.
Budować choinkę zaczynając od największej gwiazdki do najmniejszej, przekładając je krążkami.
Ozdobić wg własnego upodobania ,ustawić dekoracyjnie na stole i cieszyć się świetami.