Galaretkowy deserek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg zmielony

    500 g,
  • cukier

    1/2 szkl,
  • żółtko jaja

    2 szt,
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 - 3 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szkl,
  • cukier puder

    1 łyżka
  • galaretka agrestowa

    2 op,
  • biszkopty okrągłe

    1 szt, gotowy pojedyńczy
  • masa krówkowa

    1 op,
  • wiórki kokosowe

    50 g,do posypania
  • czekolada gorzka

    50 g,startej do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj galaretki według opisu na opakowaniu i wlej do salaterek, włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić podgrzewając na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.

Twaróg połącz z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i żółtkami, dodając rozpuszczoną wcześniej żelatynę dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix.

Ubitą śmietanę połączyć z masą twarogową. Z gotowych ugotowanych wcześniej galaretek wymnij łyżką środek i pokrój w kostkę, ścianki salaterek zostaw pokryte galaretką na grubość 0,5 cm.

Pokrojoną galaretkę wymieszaj z masą serowo - śmietankową i napełnij salaterki gdzieś na 1 cm od góry.

Z biszkoptu wykroić 2 krążki o średnicy wielkości salaterek posmaruj krążki masą korówkową nałóż na deser w salaterce przyciśnij talerzykiem.

Deser włóż do lodówki na 4 - 5 godz. Gotowe deserki oddziel od salaterek nożem wyłóż na talerzyk, posyp kokosem oraz startą na tarce czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.03.2017 21:49
Smaczny deser.
Bożena Matuszczyk 20.03.2017 20:35
Dziękuję ;)
pestka 20.03.2017 18:44
smaczny deser
KORAL 20.03.2017 16:22
Ładniutki ten deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat