Galaretka z jarzyn

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka

    50 dag
  • marchewka

    10 dag
  • kalafior

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana

    50 ml
  • Wywar:

    200 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 dag
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarzyny ugotowac (kazda oddzielnie) w osolonej wodzie, odcedzic. Kalafior
przed ugotowaniem podzielic na rozyczki. Cebule obrac, oplukac, posiekac,
podsmazyc na oliwie. Papryke opalic nad plomieniem i zdjac skorke.
Cebule, czosnek i fasolke zmiksowac ze smietanka i sola. Papryki i marchewke
pokroic w kostke.Zelatyne zalac niewielka iloscia zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnierozpuscic w goracym wywarze i ostudzic galarete. Polowe plynnej galarety dodac do zmiksowanej masy, wymieszac.Prostokatna forme ochlodzic w lodowce, nastepnie wlac troche plynnej galarety. Forme pochylac tak, by dno i scianki pokryly sie dwumilimetrowa warstwagalarety. Forme ponownie wstawic do lodowki.Do oziebionej formy wlac polowe zmiksowanej masy. Rozyczki kalafiora ulozyc
w jednym rzedzie \"glowkami\" do dolu. Reszte zmiksowanej masy wymieszac z
marchewka i paprykami. Wlac do formy, zalac pozostala plynna galareta, wstawic do lodowki na 3 godz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat